Overdrachtsbelasting van 6 naar 2%

 

Het is officieel: overdrachtsbelasting verlaagd

 

Minister Donner heeft na afloop van de ministerraad vanmiddag officieel bekend gemaakt dat de overdrachtsbelasting voor particulieren gedurende een jaar wordt verlaagd van 6 naar 2 procent. De verlaging geldt met terugwerkende kracht tot 15 juni, waarbij de datum van overdracht bepalend is. Een deel van de gederfde inkomsten zal worden gehaald uit een bankenbelasting. De meeste reacties zijn positief, de banken zijn minder tevreden.

De tijdelijke verlaging geldt enkel voor particuliere woningen en niet voor bedrijfsonroerend goed. Door de maatregel derft het kabinet euro 1,2 miljard euro aan belastinginkomsten. Het kabinet wil daarom onder andere in de loop van volgend jaar een bankenbelasting invoeren die 300 miljoen euro moet opleveren maar in de jaren erna structureel meer. De eerste incidentele opbrengst wordt gebruikt als dekking voor de verlaging van de overdrachtsbelasting. Donner benadrukte dat de hypotheekrenteaftrek ongemoeid wordt gelaten.

De Nederlandse Vereniging van Banken heeft kritisch gereageerd op de kabinetsplannen. 'Een bankenbelasting kan de ruimte voor kredietverlening en hypotheekverstrekking beperken en de daarmee de economie schaden,' aldus voorzitter Boele Staal. Bovendien steekt het dat er geen overleg is geweest met de bankensector.

Verder veel positieve reacties.

Allereerst de consument. 83 procent van de deelnemers aan een onderzoek van Eenvandaag is vóór het geheel of gedeeltelijk afschaffen van de overdrachtsbelasting bij de aankoop van een huis. Slechts 7 procent houdt de belasting liever in stand en 10 procent weet het niet. De kiezers van alle politieke partijen zijn blij met de maatregel: er is nergens steun voor het handhaven van de overdrachtsbelasting.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) bedankt het kabinet voor het besluit. Hiertoe start de NVM een campagne, die binnenkort in de landelijke media en op billboards langs de Nederlandse snelwegen te zien zijn. Met de campagne worden huizenkopers bewust gemaakt van 'het voordeel van duizenden euro's dat deze belastingverlaging met zich meebrengt'.

 

Bron; InFnance

 

 

 

..

Uw Polissen bij Nh1816 inzien ?


Klik op de onderstaande afbeelding en log in met de codes die op het door u ontvangen pasje staan.